Dostupni linkovi

Švedska: Ruski bombarderi lete iznad Baltičkog mora


Švedske vazduhoplovne snage uočile su danas četiri ruska vojna aviona kako su preletjeli Baltičko more s isključenim transponderima, koji služe za identifikovanje letjelica na radaru, što prema švedskim vlastima predstavlja narušavanje međunarodnih pravila letjenja.

Ministrica vanjskih poslova Švedske, Margot Valstrom rekla je da je neprihvatljivo da ruski avioni lete s isključenim transponderima i da tako krše međunarodna pravila avijacije, preneo je AP.

"Takve stvari su se već dešavale puno puta i to na izazivački način", rekla je ona novinarima u Stokholmu. "Umorni smo što uvjek moramo da protestujemo zbog te vrste kršenja pravila".

NATO i Švedska, koja nije članica te vojne alijanse, izvijestili su o povećanim ruskim avionskim manevrima iznad Baltičkog mora proteklih godina, navodi AP.

Ruski avioni danas su se pojavili u trenutku kada su finski i švedski vojni avioni započeli trening s američkim borbenim avionima iznad Baltičkog mora, a Amerikanci i NATO snage nastavile vojne vježbe u baltičkim zemljama, navodi američka agencija.

U međunarodnom vazdušnom prostoru uočena su četiri ruska aviona - dva bombardera Tu-22M3 i dva borbena aviona Suhoj Su-27.

Švedska vojska je saopštila da prijetnje protiv Švedske nisu povećane, ali da su u regionu uočene pojačane aktivnosti.

XS
SM
MD
LG