Dostupni linkovi

Ustavni sud odlučio: Glavaš u pritvoru najduže do 5. aprila


Ustavni sud Hrvatske djelimično je ukinuo odluku Vrhovnog suda kojom je Branimir Glavaš, osuđen za ratni zločin, vraćen u istražni zatvor, no to ne znači da on izlazi iz Remetinca, potvrdila je Glavaševa obrana.

"Djelomično je usvojena naša ustavna tužba. Ustavni sud je ukinuo dio rješenja Vrhovnog suda i vratio cijelu priči na ponovno odlučivanje pred Vrhovni sud. Nije ukinuo sam istražni zatvor. Dakle Branimir Glavaš danas ne ide van nego je sve vraćeno na ponovni postupak na Vrhovni sud", izjavila je Hini Glavaševa odvjetnica Višnja Drenški Lasan.

Ustavni sud odlučio je da se ukida rješenje Vrhovnog suda u dijelu izreke koji glasi da "istražni zatvor može trajati do pravomoćnog okončanja kaznenog postupka, ali ne duže od kazne na koju je optuženi Branimir Glavaš nepravomoćno osuđen".

O istražnom zatvoru, odnosno o dužini njegova daljnjeg trajanja odlučuje Vrhovni sud Hrvatske. Ako Vrhovni sud ne odluči drugačije, istražni zatvor prestaje 5. aprila 2015. Vrhovni sud takođe je između ostalog dužan ocijeniti postoji li povreda Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Glavašu je određen istražni zatvor jer je Vrhovni sud zaključio da je po Zakonu o kaznenom postupku takva mjera obvezna za okrivljenike kojima je izrečena kazna veća od pet godina.

S obzirom da je Ustavni sud u januaru ukinuo pravomoćnu presudu Vrhovnog suda u slučaju poznatog kao 'garaža' i selotejp' od osam godina zatvora, temeljem koje je Glavaš u Mostaru služio zatvorsku kaznu, na snazi je ostala presuda zagrebačkog županijskog suda kojom je zbog ratnog zločina u Osijeku nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora.

XS
SM
MD
LG