Dostupni linkovi

Angelina Jolie uklonila jajnike zbog rizika od raka


Oskarovka, glumica i rediteljica Angelina Jolie objavila je da je iz preventivnih razloga, a zbog visokog rizika da može dobiti rak odstraninla jajnike i jajovode.

U tekstu za New York Times, Jolie je napisala da je operaciju imala prošle sedmice, a da se na taj korak odlučila jer nosi gene zbog kojih ima 50 posto šansi da će oboljeti od raka jajnika, od kojeg je 2007.godine umrla njena majka.

Od iste bolesti osim njene majke, umrle su i njena baka i tetka.

Dvije godine ranije 2013., Angelina Jolie je iz istih razloga imala i duplu mastektomiju.

"Nije lako donijeti takve odluku, ali je moguće preuzeti kontrolu i suočiti se sa svim zdravstvenim problemima" navela je holivudska diva i UN -ova amabasadorica za izbjeglice i raseljene.

Jolie, koja je udata za glumca Brada Pitta sa kojim ima šestoro djece (troje bioloških, troje usvojenih), donijela je odluku da skine i jajnike i jajovode nakon redovnog pregleda prije dvije sedmice.

U tekstu pod naslovom "Angelina Jolie Pitt: Dnevnik operacije", ona je za NYT napisala da su analize krvi ukazale značajan porast na tumor markerima, koji su signalizirali na rane znake raka, i da je operacija zakazana odmah na preporuku ljekara.

"Prošla sam kroz ono kroz šta pretpostavljam prolaze hiljade žena.Rekla sam sebi da moram ostati smirena, jaka, i da nema razloga da ne vjerujem da neću živjeti toliko dugo da vidim moju djecu kako odrastaju i upoznam svoje unuke" napisala je Jolie.

Naknadne analize pokazale su da nema rak, ali su ljekari imajući u vidu njene genetske predispozicije, smatrali da operacija treba da bude urađena, što je i presudilo.

XS
SM
MD
LG