Dostupni linkovi

Merkel u šoku nakon pada aviona Germanwingsa


Njemačka kancelarka Angela Merkel razgovarala je telefonom s francuskim predsjednikom koji joj je izrazio podršku nakon nesreće. Merkel je kazala da je šokirana, te je otkazala sve današnje sastanke, nakon vijesti o nesreći u kojoj je pogunulo 150 osoba.

Germanwings je objavio da su u avionu bile i dvije bebe.

Pilot aviona je imao desetogodišnje iskustvo, a avion je tehnički pregledan juče (23.marta) takođe je obajavljno.Posljednji kontakt kontrola leta imala je sa avionom kada je bio na visini od 2 250 metara.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier rekao je na Twitteru da su njegove misli s onima koji strahuju da su u nesreći izgubili bližnje. To je "užasna nesreća", rekao je Steinmeier na Twitteru.

Mjesto nesreće trebali bi kasnije posjetiti ambasadori Njemačke u Francuskoj Susanne Wasum-Rainer, zajedno s francuskim ministrom unutrašnjih poslova Bernardom Cazeneuveom.

Njemački saobraćajani stručnjaci odmah su se uputili na mjesto nesreće, kamo bi trebao stići i ministar prometa Alexander Dobrindt.

Španski kralj Filip VI koji je u državnoj posjeti Francuskoj kazao je kako nema znakova da je iko preživio nesreću. Filip, koji se pojavio na stepenicama Jelisejske palate zajedno sa suprugom Letiziom i predsjednikom Francoisom Hollandeom, kazao je da će zbog nesreće otkazati daljnji posjet.

Francuski premijer Manuel Valls rekao je da je aktivirana krizna grupa na nivou ministarstva koja će koordinirati djelovanje nakon nesreće.

Airbas A 320 Luftahnzina niskobudžetna kompanija Germanwings letio je iz Barselone prema Dizeldorfu.Najviše putnika bilo je iz Njemačke, potom Španije i Turske.

Državljana Njemačke u avionu, kako je potvrđeno, bilo 67.

Srušio se iznad južnog nepristupačnog snijegom pokrivnog dijela francuskih Alpa.

XS
SM
MD
LG