Dostupni linkovi

Ukrajinski ministar: Od aprila nećemo kupovati ruski gas


Ukrajinski ministar energetike Volodimir Demčišin izjavio je da Ukrajina planira prekinuti kupovinu gasa iz Rusije od 1. aprila.

On je na brifingu u Kijevu danas rekao da Ukrajina ne treba ruski gas u ovom trenutku i dodao: "Jednostavno ćemo prestati kupovati ga".

Dugotrajne nesuglasice dvije susjedne države oko nabavke gasa intenzivirane su nakon svrgavanja Viktora Janukoviča u februaru 2014., a nakon što je on kao tadašnji ukrajinski predsjednik odbacio planirani trgovinski dogovor sa EU i odlučio ojačati veze sa Rusijom.

EU je posredovala u postizanju dogovora oko ruskih isporuka gasa ukrajini preko zime, ali su se Kijev i Moskva 'sukobili' oko cijene koju bi Ukrajina trebala plaćati ruskom dobavljaču nakon što postojeći ugovor istekne s krajem marta.

Ruski ministar za energetiku je još prije dva dana rekao da je uvjeren da će Rusija morati da značajno snizi cijenu gasa jer je povećan uvoz iz EU smanjio ukrajinsku ovisnost o ruskom plinu.

Ukrajina trenutno plaća 329 američkih dolara za 1.000 kubnih metara gasa, dok Rusija traži da ta cijena od 1. aprila bude 348 dolara.

Ukrajinski ministar, međutim, navodi kako bi razumna cijena bila 240 do 250 američkih dolara za 1.000 kubnih metara.

XS
SM
MD
LG