Dostupni linkovi

Lavrov i Mogerini odvojeno na Kubi


Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov danas bi trebalo da doputuje na Kubu u prvu posjetu jednog ruskog ministra poslije istorijske najave diplomatskog približavanja Kube i SAD krajem 2014. godine.

Kuba je prva etapa južnoameričke turneje Lavrova, koji će posjetiti i Kolumbiju, Nikaragvu i Gvatemalu, saopštilo je kasno sinoć kubansko Ministarstvo inostranih poslova.

To je prva posjeta jednog ruskog ministra od najave, polovinom decembra 2014. godine, približavanja Kube i SAD poslije 53 godine neprijateljskih odnosa.

Kubanska državna televizija emitovala je prošle sedmice izjavu Lavrova koji je podržao dijalog Vašingtona i Havane, ali se založio i za ukidanje američkog embargo uvedenog Kubi 1962. godine.

Lavrovljeva posjeta Kubi se podudara s posjetom visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Federike Mogerini, koja će danas razgovarati s kubanskim kolegom Brunom Rodrigesom.

EU je obnovila kontakte na nižim nivoima s Kubom 2008., dvije godine pošto je Raul Kastro postao predsjednik i počeo da proširuje slobode Kubanaca, između ostalog ublažavanjem ograničenja na putovanja, dok je s druge strane počeo da otvara državu za privatno preduzetništvo.

Moskva i Havana su imale veoma bliske odnose 30 godina prije raspada Sovjetskog saveza početkom 1990-ih godine. Poslije perioda hladnijih odnosa, veze Rusije i Kube oživjele su krajem 2000-ih godina.

XS
SM
MD
LG