Dostupni linkovi

Britanski poslanici za ponovno naoružanje zbog Rusije


Velika Britanija bi trebalo da obnovi svoje vojne odbrambene kapacitete kako bi se suočila s rastućim svjetskim prijetnjama, među kojima i prijetnja iz Rusije, saopšteno je iz britanskog parlamenta.

Odbor za odbranu britanskog parlamenta, zadužen za nadgledanje troškova Ministarstva odbrane, ocijenio je da su Velikoj Britaniji neophodni nuklearno naoružanje, tenkovi, avioni, ratni brodovi i avioni kao "oružane mjere odvračanja" protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina.

"Svijet nikad nije bio toliko nestabilan i opasan kao sada i to od kraja Hladnog rata", navodi se u saopštenju Odbora aludirajući na rusko pripajanje ukrajinskog crnomorskog poluostrva Krim i prijetnje džihadista iz Islamske države i Boko Harama.

Odbor britanskog parlamenta ocijenio je da su trenutni vojni kapaciteti zemlje nedovoljni za "suočavanje s tako promijenjenim okruženjem" i dodao da Velika Britanije "mora da obnovi konvencionalno oružje koje je zapušteno od Hladnog rata".

Britanski poslanici su se založili i za poštovanje obaveza prema NATO-u, prema kojem zemlja treba da investira u odbranu oko dva odsto svog bruto domaćeg proizvoda (BDP), smatrajući da taj postotak nije dovoljan za zemlju.

Odbor je istakao "odbrambenu slabost" NATO-a, navodeći da bi Rusija mogla da spremi 150.000 vojnika za 72 sata, dok bi Alijansi bilo potrebno šest mjeseci.

NATO je nedavno najavio da bi mogao za 48 sati da pripremi 5.000 pripadnika snaga za brzo reagovanje protiv prijetnje iz Rusije, ali te snage će biti formirane tek 2016. godine.

XS
SM
MD
LG