Dostupni linkovi

Ambasador Britanije: Moguće da Srbija otvori poglavlja ove godine


Moguće je da Srbija ove godine otvori prva poglavlja u pregovorima o priključenju Evropskoj uniji, izjavio je u intervjuu FoNetu ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif. On smatra da Beograd ima priliku da preuzme inicijativu, ostvari realan napredak i poruči članicama EU da je vreme za početak realne diskusije.

"Ovo je za Srbiju godina izazova, ali i šansi. Prošle godine je bilo mnogo posla vezanog za reforme i pregovore sa Briselom", podsetio je Kif i napomenuo da smo sada u fazi primene tih reformi i da su izveštaji sa skrininga spremni, što je tehnički posao, ali važan.

Prema njegovim rečima, Srbija ima šansu da preuzme inicijativu, ostvari realan napredak i kaže članicama EU: "Sada treba da počne realna diskusija". Kif, međutim, smatra da "sve zavisi od realnog napretka u ključnim oblastima, kao što su pravosuđe, vladavina prava, mediji i dijalog sa Prištinom".

Za otvaranje Poglavlja 35, objasnio je Kif, potrebna je primena Briselskog sprazuma o normalizaciji odnosa između Prištine i Beograda.

"Tokom prošle godine je bila pauza, ali je 9. februara održana nova runda dijaloga. Ostvaren je napredak, ali je potrebno još više. Mislim da je to moguće", ocenio je Kif.

XS
SM
MD
LG