Dostupni linkovi

Beograd: Protest u Studentskom parku, nadležni ne odustaju od rekonstrukcije


Protest pod nazivom "Sprečimo ubijanje Studentskog parka", protiv seče drveća u ovom parku u centru Beograda počinje u nedelju u podne.

Seča drveća u Studentskom parku počela je pre nekoliko dana, a gradski menadžer Goran Vesić je rekao da je drveće je trulo i da seča nema veze sa planom o garaži.

Građani su organizovali i onlajn peticiju "Vratite Studentski park Beogradu" koju je potpisalo nekoliko stotina građana.

U peticiji se navodi da se potpisuje "za vraćanje Studentskog parka Beogradu, ukidanje zabrane okupljanja u Studentskom parku nakon 12 časova i za prestanak seče drveća, koje je zaštićeno od strane države".

Nadležni tvrde da seča stabala nema veze sa izgradnjom podzemne garaže, jer će se garaža nalaziti ispod okretnice trolejbusa i njenom izgradnjom neće biti narušen nijedan deo parka.

Seča drveća nema veze sa izgradnjom podzemne garaže, tamo se ne pravi nikakva građevinska površina, ništa se ne menja, radi se samo zdrava rekonstrukcija parka - rekao je Dragišić.

Podsećajući da je Zavod dao uslove i saglasnost za rekontrukciju parka, zajedno sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture Beograda, on je istakao da drveće mora biti zamenjeno jer je dotrajalo i predstavlja opasnost.

- Gradsko zelenilo vodi projekat u skladu sa evropskim modelima rekonstrukcije i staze će biti u potpunosti zaštićene - naveo je Dragišić i dodao da će se park noću zatvarati zbog bezbednosti.

Kako je dodao, nakon rekontrukcije u parku će biti više stabala nego što ih je do sada bilo.

- Znam da ljudi vole staro drveće jer izgleda impozantnije, ali sve ima svoj vek, kao i čovek - istakao je Dragišić i dodao da očekuje da do kraja godine rekonstrukcija bude završena.

Kako je objasnio, rekonstrukcija se sastoji se iz četiri faze, a sada se sadi 14 novih sadnica, sedam platana i sedam sadnica dekorativne kruške.

- Ako su dva Zavoda dala saglasnost znači da mislimo da je sve uredno. Ako građani primete nepravilnosti reagovaćemo na to, jer nam je cilj da to bude park za primer kao što je uvek i bio - zaključio je Dragišić.

XS
SM
MD
LG