Dostupni linkovi

Protesti u Madridu zbog mjera štadnje


Više hiljada demonstranata protestuje zbog mjera štednje u španskoj prijestonici Madridu. Španska policija rasporedila je oko 1.200 policajaca radi praćenja protesta pod nazivom "Marševi dostojanstva". Očekuje se dolazak oko 20.000 ljudi.

Devet kolona demonstranata okupiće se na Kolumbovom trgu u centralnom dijelu Madrida na mitingu protiv mjera štednje. Demonstrante je okupilo oko 300 društvenih grupacija i sindikata sa zahtjevom "Hljeba, posla, kuće i dostojanstva".

"Želimo naša prava, koja su nam ukradena. Siromaštvo i stopa nezasposlenosti su u porastu", rekao je jedan od demonstranata.

Španska ekonomija je u veoma slabom stanju i stopa nezaposlenosti prelazi 23 odsto. Vlada je morala da ukine brojne javne službe i potrošnju u okviru mjera štednje radi smanjenja deficita.

Na sličnim demonstracijama održanim prije gotovo godinu dana izbilo je nasilje tokom kojeg je povrijeđeno više stotina ljudi, uglavnom policajaca. Organizatori su poručili da će ovogodišnji protest ostati miran i po zakonu.

XS
SM
MD
LG