Dostupni linkovi

Predsjednik Jemena: Cilj napada je vladavina haosa


Predsjednik Jemena Abedrabo Mansur Hadi izjavio je danas da je cilj samoubilačkih napada na džamije šiitskih Huta u Sani, gdje su poginule najmanje 142 osobe, da tu zemlju zahvati haos, nasilje i interni sukobi.

Šiitska grupacija Huti, čija je policija preuzela kontrolu nad Sanom u septembru prošle godine, najavila je da će poslije jučerašnjih napada preduzeti nove "revolucionarne korake".

Džihadistička organizacija "Islamska država" preuzela je odgovornost za napade na dvije džamije i jednu u gradu Sada na sjeveru Jemena.

Hadi se sklonio u grad Aden na jugu Jemena, nakon što je pobjegao iz kućnog pritvora iz Sane, koju kontrolišu Huti.

U pismu rodbini žrtava napada, među kojima je najmanje 351 osoba povrijeđena, on je osudio napade nazvavši ih "terorističkim, zločinačkim i kukavičkim".

"Tako gnusne napade mogu izvršiti samo neprijatelji života, koji hoće da Jemen uvuku u haos, nasilje i interne sukobe. Šiitski ekstremizam naoružane milicije Huta i sunitski ekstremizam, na čelu sa Al kaidom, dvije su strane iste kovanice. Oni ne žele dobro i stabilnost narodu Jemena", navodi se u pismu koje je objavila kancelarija predsjednika.

XS
SM
MD
LG