Dostupni linkovi

Grčka šalje Briselu novi spisak reformi


Grčka je pristala da kreditorima dostavi novi spisak reformi u roku od nekoliko dana da bi dobila novac.

"Grčke vlasti će imati vlasništvo nad reformama i predstaviće čitavu listu konkretnih reformi narednih dana. U duhu međusobnog poverenja, svi smo rešeni da ubrzamo posao i završimo ga što je pre moguće", saopšteno je posle razgovora grčkog premijera Aleksisa Ciprasa i evropskih lidera.

Grčka je prošlog meseca postigla dogovor sa EU i Međunarodnim monternim fondom o produženju paketa finansijske pomoći.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk organizovao je razgovore između Ciprasa, nemačke kancelarke Angele Merkel, francuskog predsednia Fransoa Olanda, predsednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera, direktora Evropske centralne banke (ECB) Marija Dragija i šefa Evrogrupe Jerena Dijselblema na marginama samita EU u Briselu.

Evropgrupa, koju čine ministri finansija 19 zemalja koje koriste evro "spremna je da se ponovo sastane što je pre moguće", dodaje se u saopštenju koje prenosi AFP.

Kreditori Grčke su u februaru pristali da produže paket pomoći u visini od 240 milijardi evra u zamenu za obećanje da će Ciprasova nova levičarska vlada sprovesti mere štednje.

Atina želi da poslednja tranša tog paketa od sedam mlijardi evra bude sada isplaćena da bi se izbegao bankrot i izlazak iz evrozone, ali Brisel traži više dokaza da će reforme biti sprovedene.

XS
SM
MD
LG