Dostupni linkovi

Zarif i Kerry postigli napredak u pregovorima, ključne razlike ostaju


Visoke američke i iranske diplomate kažu da je određeni progres napravljen u pregovorima o iranskom nuklearnom programu, ali da još mnogo posla ostaje dok se prvi rok za postizanje okvirnog sporazuma približava (31.mart).

SAD i pet svjetskih sila pokušavaju da postignu sveobuhvatni sporazum koji bi Iran obavezao da smanji neklearne aktivnosti, za koje se zapadne države plaše da može dovesti do proizvodnje nuklearne bombe, u zamjenu za ublažavanje sankcija.

Zvaničnici SAD i Irana cijele sedmice pregovaraju u švajcarskoj Lozani, pokušavajući da dođu do okvirnog dogovora do kraja marta, a sveobuhvatni sporazum trebalo bi da bude postignut do kraja juna.

Iranski ministar vanjskih poslova, Mohamad Džavad Zarif, rekao je za agenciju Irna da "napredujemo veoma dobro ali da ima još posla koji treba završiti".

Agencija AFP, citira evropske diplomate koje učestvuju u razgovorima a koji kažu da su "pregovori prilično daleko" od sporazuma i koju optužuju Iran ukoliko do dogovora ne dođe.

Iran stalno ponavlja da je njihov neklearni program namijenjen isključivo za mirnodopske svrhe.

Istovremeno su SAD negirale da nacrt nuklearnog sporazuma cirkuliše između šest svjetskih sila i Irana.

"Fundamentalna pitanja okvirnog sporazuma još uvjek su dio svobuhvatnih diskusija, ne postiji nikakav nacrt sporazuma koji cirkuliše" saopšteno je iz Stejt Dipartmenta.

XS
SM
MD
LG