Dostupni linkovi

Lider Južne Osetije kaže neće se pridružiti Rusiji za sada


Separatistički lider otcijepljnog gruzijskog regiona Južna Osetija Leonid Tibilov rekao je da oni žele da se pridruže Rusiji, ali da to neće učniti u bliskoj budućnosti.

Tibilov, de facto lider Južne Osetije, kaže da "nije tajna" da ideja pripajanja Rusiji "postoji među našim narodom" ali je dodao da postoji i "dosta briga" oko toga, te da za sada neće pokušati "da implementira tu ideju" .

Tbilov je danas (19. marta) u Moskvi, dan nakon potpisivanja "sporazuma o savezu i integracijama" sa ruskim predsjednikom Vadimirom Putinom u Kremlju, rekao da će Južna Osetija "preduzimati samo one korake koji odgovaraju ne samo njima već i Rusiji".

Južna Osetija je proglasila nezavisnost od Gruzije 1990., a sama upravlja tom teritorijom od rata 1991-1992., koji je vodila sa centralnom gruzijskom vladom.

Rusija je priznala Južnu Osetiju kao nezavisnu državu nakon petodnevnog rata u avgustu 2008., protiv Gruzije, ali su njene stope slijedile još samo par centralnoazijskih država, bivših sovjetskih republika.

Gruzija Južnu Osetiju tretira kao teritoriju koju je okupirala Rusija, koja ima trupe u tom regionu i granične patrole.

Svakom pokušaju Moksve da Južnu Osetiju pripoji Rusiji oštro će se suprostaviti Tbilsi i Zapad.

XS
SM
MD
LG