Dostupni linkovi

Lajčak: Snažna podrška integracionim procesima Crne Gore


Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Raško Konjević sastao se sa potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova Slovačke Miroslavom Lajčakom. Razgovarano o napretku u procesu evropskih i evroatlantskih integracija Crne Gore.

Zajednički je konstatovano da je napredak u oblasti vladavine prava ključni uslov za dalji napredak Crne Gore ka EU i NATO.

Konjević je rekao da Ministarstvo unutrašnjih poslova predano radi na realizaciji mjera iz Akcionog plana za pregovaračko poglavlje 24, da je postignut napredak u borbi protiv organizovanog kriminala, dok borba protiv korupcije ostaje izazov na koji organi za sprovođenje zakona moraju da daju snažniji odgovor.

Posebno je naglašen značaj donošenja pravosnažnih presuda u slučajevima korupcije i organizovanog kriminala, jer bi se, u slučaju da su osuđujuće, moglo ići u oduzimanje imovine, što je, prema ocjeni ministra Konjevića, najsnažniji udarac kriminalu.

Osvrćući se posebno na borbu protiv organizovanog kriminala, ministar Konjević je rekao da krivična djela iz ove oblasti imaju regionalnu, a nerijetko i širu evropsku dimenziju, te da se stoga u kontinuitetu radi na jačanju saradnje sa drugim policijama i partnerskim službama.

Takva saradnja se do sada u više slučajeva pokazala efikasnom.

Potpredsjednik slovačke Vlade Lajčak je rekao da njegova država snažno podržava proces proširenja i integracione procese Crne Gore, kako u kontekstu EU i NATO.

XS
SM
MD
LG