Dostupni linkovi

Daviddi: BIH dodatna 43 miliona eura za oporavak od poplava


Program Evropske unije (EU) za oporavak od poplava u Bosni i Hercegovini predviđa dodatna 43 miliona eura, ali se čeka ratifikacija okvirnog sporazuma koja će omogućiti operativnost ovih sredstava - rekao je u Prijedoru otpravnik poslova Delegacije Evropske unije (EU) u BiH Renzo Daviddi.

Danas je posjetio nekoliko korisnika u Prijedoru kojima je pružena finansijska podrška u okviru Programa EU za oporavak od poplava.

Pojasnio je da su dosad u okviru ovog programa uložena 42 miliona eura, od čega oko 20 miliona u RS-u.

Daviddi je naglasio da je ovaj program uspješan s više aspekata, jer realizacija ide dosta brzo, a odmah nakon poplava već se djelovalo na terenu.

On je danas prisustvovao svečanosti povodom zvaničnog obilježavanja završetka radova u Osnovnoj školi "Dositej Obradović", koja je obnovljena u sklopu EU Programa za oporavak od poplava.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić je rekao da je taj grad na vrijeme bio spreman ponuditi program obnove škola, a da je EU bila još spremnija taj program realizovati.

Pavić je zahvalio predstavnicima EU ističući da se renoviraju tri osnovne i tri srednje škole u Prijedoru, u toku je izgradnja jednog školskog objekta te se očekuje u drugoj fazi projekta da će biti još objekata uključenih u obnove.

XS
SM
MD
LG