Dostupni linkovi

Kukan: Vlada ozbiljna po pitanju evropske budućnosti Srbije


Šef Delegacije Evropskog parlamenta za Srbiju Eduard Kukan izjavio je danas da se Srbija nalazi na dobrom putu ka Evropskoj uniji i istakao da u tome ima punu podršku Evropskog parlamenta.

"Vlada Srbije je ozbiljno posvećena tome. Veoma su ozbiljni po pitanju evropske budućnosti Srbije. To je veoma važno", rekao je Kukan Tanjugu na početku dvodnevne posjete Srbiji.

On je istakao da Vlada Srbije ispunjava ono što je obećala i ozbiljno se zalaže da povede Srbiju u EU.

Kukan je podsjetio da je Evropski parlament nedavno usvojio rezoluciju o Srbiji i pozvao na što skorije otvaranje pregovaračkih poglavlja:

"EP podržava otvaranje poglavlja, ali, o tome odlučuje Evropski savjet", rekao je on.

Puno toga će, kako je dodao, zavisiti od toga kako će Srbija nastaviti reforme i pristupne pregovore.


"Mi želimo da pružimo pomoć Srbiji. Veoma smo zainteresovani da put Srbije ka Evropskoj uniji bude uspješan i siguran sam da će to biti rezultat ove posjete", naveo je Kukan.

Predsjedavajući Parlamentarnog obora za stabilizaciju i pridruživanje Srbije ukazao je i da ima još puno toga da se uradi i da pristupni pregovori nisu laki, ali da postoji napredak.

"Sve u svemu, mislim da je Srbija na dobrom putu ka Evropskoj uniji", istakao je Kukan.

Tokom posjete, kako najavljuje, biće riječi o sprovođenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i o svim važnim pitanjima vezanim za pristupne pregovore Srbije i EU.

Kukan će se, u odvojenim posjetama, sastati sa premijerom Aleksandrom Vučićem, prvim potpredsjednikom vlade i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem i predsjednicom Narodne skuštine Majom Gojković, a kako je najavio, posjetiće i Novi Sad.

XS
SM
MD
LG