Dostupni linkovi

Prosvetri u Srbiji će 23.marta radikalizovati štrajk


Predsjednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Dragan Matijević izjavio je da je taj sindikat odlučio da radikalizuje protest u ponedeljak, 23. marta.

On je istakao da će protest biti radikalizovan ako zarade nastavnika za februar budu umanjene zbog učešća u štrajku.

"To znači da će nastavnici u ponedeljak, 23. marta, stupiti u jednodnevni štrajk, ako plate za februar čija je isplata u petak budu umanjene zbog učešća u štrajku", rekao je Matijević.

Sindikat će danas uputiti dopis Ministarstvu prosvete u kome se navodi da nema zakonskog osnova za umanjenje plata radnicima koji su u štrajku.

Matijević je najavio da će ukoliko do umanjenja plata ipak dođe, biti podnesene tužbe protiv direktora škola koji su postupili po ranijem dopisu Ministarstva prosvete u kome se traži umanjenje zarada za prosvetare u štrajku.

Prema njegovim riječima, štrajk s minimumom procesa rada po zakonu podrazumijeva da će nastavnici držati samo časove i ispite, ali ne i dopunsku i dodatnu nastavu, neće biti pripreme za maturu, neće držati sednice vijeća, niti će djecu voditi na takmičenja.

Ministar prosvete Srbije Srđan Verbić ranije je više puta rekao da je umanjenje zarada nastavnicima zbog štrajka po zakonu.

XS
SM
MD
LG