Dostupni linkovi

Ukrajinski premijer poziva EU da produži sankcije Rusiji


Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk pozvao je EU da zadrži sankcije nametnute Rusiji i pojača ih ukoliko Moskva ne primijeni u potpunosti sve odredbe sporazuma o primirju postignutog prošlog mjeseca u Minsku.

Jacenjuk je danas (19.marta ) u Briselu nakon razgovora sa predsjednikom Evropskog savjeta Donaldom Tuskom, takođe apelovao na jedinstvo EU u pogledu politike sankcija, uz ocjenu da bi neuspjeh oko toga među članicama bloka bio " najuspješnija priča za ruskog predsjednika Vladimira Putina i njaveća kastrofa za slobodan svijet".

Lideri EU danas će u Briselu razmotriti da li da produže ekonomske sankcije Rusiji zbog njenih akcija u Ukrjaini, krajem marta kada ističu, ili da odluku o tome pomjere za jun kada takođe ističu neke od naknadno uvedenih sankcija.

Jacenjuk je takođe izrazio nadu da će EU podržati ideju Ukrajine o slanju mirovne misije na pobunjeni istok zemlje, gdje je u konfliktu između vladinih snaga i pobunjenika koje podržava Rusija, od aprila 2014. poginulo više od 6000 ljudi.

Ukrajinski je parlament usvojio juče (18.marta) rezoliciju kojom se EU i SAD pozivaju da rasporede mirovnu misiju na istoku Ukrajine, da bi osigurali primjenu sporazuma o primirju postignutog u Minsku 12.februara.

XS
SM
MD
LG