Dostupni linkovi

EU danas o produženju sankcija Rusiji


Lideri EU danas (19.marta) će u Briselu razmotriti da li da produže ekonomske sankcije Rusiji zbog njenih akcija u Ukrajini.

Evropski diplomata koji je tražio anonimnost rekao je RSE da predsjednik Evropskog savjeta, Donald Tusk, radi sa Njemačkom i Francuskom na prijedlogu kojim bi odlukom o produženju sankcija na meti bili bankarski i naftni sektor Rusije do decembra, i da bi odluka trebala biti donesena do kraja marta.

Ali diplomate navode i da neke države, uključujući Grčku, Austriju i Slovačku odluku žele da prolongiraju za jun, kada će biti vrijeme za obnovu nekih od drugih krugova sankcija.

Nacrtom zaključaka koji je RSE imao na uvid ostavljen je prazan prostor za odluku o prolongiranju sankcija, koje su Rusiji uvedene zbog umješanosti u sukob na istoku Ukrajine.

U nacrtu zaključaka EU takođe se poziva na jačanje veza sa šest država Istočnog partnerstva, Jermenijom, Azerbejdžanom, Bjelorusijom, Gruzijom, Moldavijom i Ukrajinom i iskazuje podrška ratifikaciji sporazuma o Asocijaciji za uspostavljanje bliskijih veza sa Gruzijom, Moldavijom i Ukrajinom.

U draftu se takođe podcrtava da je neophodno raditi na izazovu "aktuelne ruske kampanje dizinformisanja" te se šefica diplomatije EU, Federica Mogherini, poziva da pripremi akcioni plan "o strateškoj komunikaciji za pomoć medijskim slobodama i EU vrijednostima" do kraja juna.

XS
SM
MD
LG