Dostupni linkovi

SAD i Iran nastavili pregovore u Lozani, pomaci mali


SAD i iranski nuklarni eksperti nastavili su pregovore u Lozani, u Švajcarskoj, i danas (18.marta) u pokušaju da do kraja mjeseca izdejstvuju okvirni dogovor o iranskom nuleranom programu, koji bi otvorio put za postizanje sveobuhvatnog rješenja do postavljnog roka a to je kraj juna.

Pregovračke delegacije su i danas predvodili američki državni sekretarJohn Kerry i iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif.

"Pokušavamo da prevaziđemo razlike" rekao je Zarif novinarima.

"Možemo postići napredak ako druga strana pokaže političku volju" poručio je.

Američka strana je pak saopštila da je napredak postignut po tehničkim pitanjima tokom razgovora, ali da se veliki gap još uvjek mora premostiti između dvije strane.

SAD i pet drugih svjetskih sila (Britanija, Francuska, Njemačka, Rusija i Kina) se plaše da bi Iran sa svojim nuklernim programom mogao razviti i atomsku bombu, što Teheran uporno negira tvrdeći da im nuklerni program služi isključivo u mirnodopske svrhe.

Ukoliko se postigne dogovor Iran se nada popuštanju dogodišnjih sakcija kojima su izloženi.

Rok za okvirni sporazum je kraj marta, a za sveobuhvatni dogovor 30.jun.

SAD danas su saopštile da ponovna pobjeda aktuelnog izraelskog premijera Benjamina Netanjahua na izborima u utorak i Izraelu, neće uticati na pregovore o iranskom nuklearnom programu.

Netanjaju se žestoko protivi postizanju sporazuma sa Iranom tvrdeći da bi to bio "loš dil"

Potparolka Stejt Dipartmenta, Jen Psaki, rekla je da "mi ne mislimo da ova pobjeda ima uticaja na pregovore sa Iranom, niti da će ih imati".

XS
SM
MD
LG