Dostupni linkovi

UN i Abas poručili da očekuju da Izrael obnovi mirovne pregovore


Ujedinjene nacije su saopštile danas (18.mart) da očekuju od Izraela da nastavi sa bliskoistočnim mirovnim procesom i pregovara sa palestinskom državom nakon to je aktueleni premijer Benjamin Netanjahu pobijedio na prijevremenim parlamentarnim izborima održanim juče.

Netanjahu je u predizbornoj kampanji poručivao da će napustiti tu obavezu koju je preuzeo 2009.

U finalnim danima kampanje lider Likuda, koji je na pitanju sigurnosti kod Izraelaca zaradio još jedan premijerski mandat, poručivao je da neće dozvoliti da se stvori Palestinska država a obećao je i da će nastaviti izgradnju jevrejskih naselja na okupiranoj palestinskoj zemlji.

U saopštenju portaprola UN Farhana Haka stoji:

"Mi očekujemo da će bilo kaja vlada koja se formira kao rezulatat ovih izbora nastaviti proces koji je započet u mandatu prethodne vlade Izraela tako da možemo nastaviti sa pregovorima između Izraelaca i Palestinaca da bismo realizovali viziju dvije države, Izraela i Palestine, koje žive jedna pored druge u miru i sigurnosti" poručile su UN.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas poručio je da će sarađivati sa svakom izaraelskom vladom koja prihvata princip "dvije države" .

"Za nas je nebitno ko će biti sljedeći premijer Izraela, ono što mi očekujemo od ove vlade je da prizna rješenje "dvije države" , naveo je Abasov portaprol Nabil Abul Rudeina, u izjavi povodom rezulatata izraelskih izbora na kojima je Netanjahuov Likud osvojio pomalo neočkivano uvjerljivu pobjedu.

XS
SM
MD
LG