Dostupni linkovi

Oslobođeni svi taoci u Tunisu, 19 ubijenih, 17 turista


Svi taoci oteti u muzeju Bardo u Tunisu oslobođeni su u operaciji tuniških snaga sigurnosti, saopšteno je nakon okončane akcije.Nije navedeno još uvjek o kojem je broju riječ.

Premjer Tunisa Habib Esit saopštio je da je u napadu na muzej ukupno ubijeno 19 osoba, uključujući i 17 stranih turista.

Dva militanata i jedan policajac ubijeni su u akciji, takođe je saopšteno.

Prethodno je objavljeno da je najmanje sedam stranca, i jedan Tunižanin ubjen u napadu naoružane grupe na muzej u centru tuniške prijestonice koji se nalazi pored zgrade državnog parlamenta.

Predstavnici ministarstva unutrašnjih poslova prethodno su rekli da je prije operacije spašavanja taoca, većina posjetilaca evakuisan iz muzeja.

BBC je objavio, pozivajući se na lokalne izvore da su među otetim turistima bili Britanci, Italijani, Francuzi i Španci.

Italijansko ministarstvo vanjskih poslova je navelo da su dvoje njenih državljana ranjeni u ovom napadu.

Oko 100 Italijana nalazilo se u toj oblasti nakon čega su prebačeni u sigurno sklonište.

I Poljsko ministarstvo vanjskih poslova je navelo da je troje Poljaka ranjeno u ovom napadu.

Policija još nije saopštila koga sumnjiče za napad.

Nekoliko islamističkih grupa u posljednje se vrijeme aktiviralo u Tunisu, a vlasti ove zemlje procjenjuju da se oko 3000 Tunižana pridružilo borcima Islamske države u Siriji i Iraku, čime su pojačali strahovanja da bi se mogli vratiti u zemlju i započeti sa napadima.

Muzej Bordo poznat je po tome što čuva kolekciju starih tunižanskih artefakata i drugo kulturno istorijskog blaga iz vremena starih Grka i Rimljana.

XS
SM
MD
LG