Dostupni linkovi

Francuski premjer potvrdio da su u Tunisu uzeti taoci


Francuski premijer Manuel Valls potvrdio je da su u napadu na muzej u Tunisu napadači uzeli taoce.Takođe je potvrdio da je najmenje sedam stranih turista ubjeno.

"Najstrožije osuđujem ovaj teroristički napad.Uzeti su i taoci, najvjerovatnije je riječ o turistima" rekao je Valls u Briselu nakon razgovora sa predsjednikom Evropske komisije Jean Claude Junckerom.

"Ovaj je napad okrutna ilustracija prijetnji sa kojima se suočava Evropa, Mediteran i cjeli svijet.Francuska, Tunis i Evropa će djelovati zajedno u borbi protiv terorizma", poručio je Valls.

Juncker je takođe rekao da prati događaje u Tunisu, dodajući da ne može mnogo o tome reći "jer imamo talačku krizu"

Vlasti Tunisa su potvrdile da je najmanje sedam stranaca i jedan Tunižanin ubjen u napadu naoružane grupe na muzej Bardo u centru Tunisa, zgradu koja se nalazi odmah do zgrade parlamenta Tunisa.

Tuniški zvaničnik je rekao da je većina turista evakuisana iz zgrade, ali je odbio da govori o taocima.

Kako navodi BBC, među taocima su državljani Britanije, Italije, Francuske i Španije, to je obajvio jedan lokalni radio.

Jedan od svjedoka na mjestu napada Jasmina Rjan za BBC je rekla da je oko zgrade muzeja sve veća masa ljudi, kako je procijenila oko 500.

"Svuda naokolo su helikopteri a upravo sam vidjela i da se približavaju tenkovi" navela je ova svjedokinja iz centra Tunisa.

XS
SM
MD
LG