Dostupni linkovi

Tužilaštvo BIH pozdravilo hapšenje sedam osoba u Srbiji


Tužilaštvo BiH uputilo je izraze podrške i čestitku tužiocima Tužilaštva za ratne zločine i policiji u Srbiji "zbog uspešne i profesionalno realizovane akcije hapšenja sedam osoba osumnjičenih za ratne zločine u Srebrenici".

"Akcija hapšenja direktni je rezultat saradnje dva tužilaštva i glavnih tužilaca, u okviru koje je vršena razmena informacija, saznanja i dokaza o osobama osumnjičenim za ratne zločine u Srebrenici, a koje se nalaze u Srbiji i imaju državljanstvo te zemlje", piše u saopštenju Tužilaštva BiH posle jutrošnje akcije policije na više mesta u Srbiji.

Dodaje se da su "tokom akcije hapšenja, glavni tužitoci Goran Salihović i Vladimir Vukčević bili su u stalnom kontaktu i koordinaciji".

Tužilaštvo BiH podseća da su Tužilaštva BiH i Srbije ostvarila dobru saradnju u razmeni informacija na osnovu Protokola o saradnji dve zemlje.

Navodi se da su uhapšene osobe osumnjičene su da su, kao bivši pripadnici Specijalne brigade policije Centra za obuku Jahorina MUP-a Repubile Srpske, direktno učestvovale u ubistvima najmanje 1.000 zarobljenih Bošnjaka - muškaraca i dečaka, na lokalitetu Zemljoradničke zadruge Kravica, jula 1995.

Više osumnjičenih za ovaj zločin ranije je procesuirano u predmetima Tužilaštva BiH, a protiv nekih je istraga još u toku.

XS
SM
MD
LG