Dostupni linkovi

Gauk: Hrvatska primer i spona za zemlje Zapadnog Balkana


Nemački predsednik Joakim Gauk ocenio je danas u Berlinu, u susretu s hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar-Kitarović, da je Hrvatska primer i spona svim zemljama Zapadnog Balkana na putu u EU.

"Nemačka želi samopouzdanu Hrvatsku, spremnu na reforme i prosperitetnu, kao bliskog partnera u Evropskoj uniji. Ali želimo i Hrvatsku koja će biti svesna svoje ključne uloge u Jugoistočnoj Evropi", rekao je Gauk, prenela je hrvatska agencija Hina.

Gauk je, kako je prenela Hrvatska televizija, poručio da Hrvatska mora da se suoči sa svojom prošlošću, kao što je to učinila i Nemačka.

Grabar-Kitarović koja boravi je u zvaničnoj poseti Nemačkoj gde je razgovarala i s kancelarkom Angelom Merkel, naglasila je da je Hrvatska otvorena za saradnju sa susedima.

"Ima ratnih rana koje treba zatvoriti", rekla je hrvatska predsednica i poručila da je Hrvatska spremna da sa susednim državama podeli svoje iskustvo u pristupanju EU.

Nemačka je, posle Bosne i Hercegovine, druga zemlja u koju je hrvatska predsednica otišla u zvaničnu posetu od preuzimanja dužnosti 19. februara.

Uoči puta u Nemačku, Grabar-Kitarović je rekla da želi da obnovi poverenje Nemačke u Hrvatsku, narušeno slučajem "leks Perković" i izmenom zakona o nalogu za hapšenje uoči ulaska Hrvatske u EU.

XS
SM
MD
LG