Dostupni linkovi

Živko Budimir oslobođen optužbi


Opštinski sud u Sarajevu odbacio je optužnicu protiv nekadašnjeg predsednika Federacije BiH (FBiH) Živka Budimira za nedozvoljeno držanje i nošenje oružja.

Budimir je u julu 2014. godine proglašen krivim zbog nedozvoljenog držanja oružja i osuđen na uslovnu kaznu od šest meseci zatvora, koja neće biti izvršena ako u toku godinu dana od pravosnažnosti presude ne počini novo krivično delo.

Na ovakvu presudu žalili su se i Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu, koje je vodilo postupak, i Budimirova odbrana.

Kantonalni sud u Sarajevu je u oktobru 2014. godine delimično uvažio žalbu odbrane, ukinuvši prvostepenu presudu vrativši predmet na ponovno suđenje.

Pištolj "češka zbrojovka" sa jednim metkom u cevi i šest u šaržeru pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) pronašli su prilikom pretresa prostorija Budimirovog kabineta u Sarajevu u aprilu 2013. godine. Budimir za taj pištolj nije imao odobrenje, a tada je uhapšen zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj, ali je nakon mesec dana pušten iz pritvora.

On je tokom suđenja tvrdio da je pištolj dobio na poklon od Ministarstva odbrane 1996. godine. Optužnica protiv Budimira je podignuta početkom juna 2013. godine, a suđenje je počelo u septembru iste godine.

XS
SM
MD
LG