Dostupni linkovi

Poša: Bez promene odnosa NATO prema Crnoj Gori


Ambasador Mađarske u Podgorici, Kristijan Poša izjavio je danas da njegova zemlja, kao kontakt-država za komunikaciju Crne Gore i NATO, nije iz Brisela
dobila "nijedan znak" koji bi ukazivao da se bilo šta menja u odnosu NATO prema nameri Crne Gore da postane njegova članica.

Ambasador Poša je na tribini sa studentima u Podgorici kazao da će Mađarska nastojati da ubedi sve članice NATO da je Crna Gora spremna za članstvo, mada do konačne odluke treba da još radi na jačanju vladavine prava i borbe protiv korupcije.

Ambasador Mađarske i njegov slovenački kolega Vladimir Gašparič, takođe učesnik današnje debate, podsetili su da je odluka NATO o tome da li će ili ne pozvati neku zemlju u članstvo, političkog karaktera, što znači da ne mora da u potpunosti zavisi od spremnosti te zemlje.

Ambasador Mađarske je kazao da se neke zemlje dvoume o pozivu Crnoj Gori, ali nije precizirao koje, dodavši da "svi znamo koje su to države".

Oba amabasadora su rekla da je snažan interes njihovih zemalja da Crna Gora pristupi NATO jer se tako, kako su rekli, postiže veća sigurnost u regionu, a samim tim su bezbednije i Mađarska i Slovenija.

XS
SM
MD
LG