Dostupni linkovi

Optuženi: U Siriju nisam išao da ratujem


Iznošenjem odbrane optuženog Izudina Crnovršanina danas je nastavljeno suđenje grupi koja se sumnjiči za planiranje terorističkih napada, vrbovanje i
finansiranje odlaska građana Srbije i drugih zemalja u kampove za obuku terorista u Siriji.

"Nisam nikoga vrbovao da ide u Siriju, ne znam ni za kakve pare, ja sam samo oduvek želeo da živim u islamskoj državi gde se poštuje šerijat (islamski zakon)", kazao je Crmovršanin u sudnici Specijalnog suda.

Prema njegovim rečima, povratak izvornoj veri u Islamskoj državi, bio je osnovni razlog zbog kojeg je odlučio da u novembru 2013. godine sa porodicom ode da živi u Siriji.

Neigrao je da je video ratne kampove za obuku, kao i da je bio član organizacija koje su Ujedinjene nacije proglasile za terorističke organizacije - Islamska država Iraka i Šama (IDISS) i Front el
Nusra.

Ispričao je da su bili "kao u zamci", da se u zoni ratnih dejstava plašio za život dece i da je činio sve kako bi izašao iz Sirije.

Prema njegovim rečima, uz pomoć jednog mirotvorca uspeo je ilegalno da pobegne iz Sirije sa porodicom i uđe u Tursku, a potom se ponovo vrati u Srbiju.

Crnovršanin je kazao da je u Siriji sreo prvooptuženog Abida Podbićanina, za koga je znao da je "u nekoj kasarni" i koji je došao da ga poseti sa grupom Bosanaca, kao i optuženog Tefika Mujovića koji je bio u uniformi.

Na optužnici Tužilaštva za organizovani kriminal nalaze se i Abid Podbićanin, Tefik Mujović, Izudin Crnovršanin, kao i Ferat Kasumović.

Prvooptuženi Abid Podbićanin kao i Tefik Mujović su u bekstvu, a prema pisanju medija, Podbićanin je u februaru ove godine ubijen na ratištu u Siriji.

XS
SM
MD
LG