Dostupni linkovi

Šefćović: Gasovod u konsultaciji sa Briselom


Potpredsednik Evropske komisije za energetiku Maroš Šefčovič izjavio je danas da svaka odluka o gradnji gasovoda za prenos ovog ruskog energenta kroz Tursku treba da bude doneta uz konsultacije sa EU i da time ne bi trebalo da bude prekršena nijedna ranije preuzeta pravna obaveza.

Rusija je u decembru saopštila da odustaje od svog projekta "Južni tok", vrednog 40 milijardi dolara, nakon primedbi EU zbog potencijalno prevelike ruske kontrole nad evropskim zalihama gasa.

Ruski energetski gigant "Gasprom" u januaru je saopštio da namerava da do 2016. godine izgradi podmorski gasovod istog kapaciteta kao "Južni tok" (63 milijarde kubnih metara gasa godišnje) ka postrojenju na tursko-grčkoj granici.

Tokom posete Turskoj, Šefčovič je rekao da još nisu stigli detalji ruskog predloga i da bi svi planovi trebalo da budu ekonomski pouzdani i u skladu sa obavezama "Gasproma" prema svojim dugoročnim evropskim kupcima.

"Kada govorimo o velikim isporukama evropskim korisnicima, ne može se usvajati takva odluka bez dogovora s njima, bez razgovora sa EU i Evropskom komisijom", rekao je Šefčovič na konferenciji za medije u Ankari.

On je, takođe, izrazio zabrinutost zbog mogućeg gašenja postojeće rute preko Ukrajine u korist predloženog "Turskog toka".

XS
SM
MD
LG