Dostupni linkovi

Đurić: Niko nije kažnjen za nasilje 17. marta


Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić kazao je povodom 17. marta i nasilja nad Srbima na Kosovu na taj dan 2004, da još uvek za to niko nije kažnjen.

U Srbiji se danas zvanično obeležava taj datum. Tim povodom, posebnom času u Osnovnoj školi "Drinka Pavlović" u Beogradu prisustvovali su osim Đurića i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Đurić je rekao da je potrebno sačuvati sećanje na uzroke nasilja kako se to nikada ne bi ponovilo.

"Moramo da sačuvamo sećanje na uzroke i moramo da pozovemo na odgovornost krivce za dešavanja 17. marta (2004). Ono što danas deci
nismo rekli jeste zbog toga što nije vreme da se oni time opterećuju, ali jeste obaveza i vreme za one koji su za to odgovorni", rekao je Đurić.

Dvodnevni sukobi na Kosovu izbili su 17. marta 2004. pošto je UNMIK policija pronašla tela dvojice albanskih dečaka u reci Ibar kod sela Čabra, na severu Kosova.

Masovne demonstracije kosovskih Albanaca, koji su za nesreću dečaka
optužili Srbe, izbile su najpre u južnom delu Kosovske Mitrovice, a tokom dana su se proširile na druge delove Kosova.

U dva dana nasilja ubijeno je 19 ljudi (11 Albanaca i osam Srba), a više od 900 osoba je povređeno, među kojima su bili i pripadnici međunarodne i kosovske policije. Uništeno je i oštećeno oko 800 kuća, kao i 35 pravoslavnih crkava i manastira, a nekoliko hiljada Srba napustilo je svoje domove.

XS
SM
MD
LG