Dostupni linkovi

UN: Islamska država stigla u Avganistan


Poslednji izvještaji ukazuju na to da je ekstremna džihadistička organizacija Islamska država stigla u Avganistan, rekao je glavni izaslanik Ujedinjenih nacija (UN) u Avganistanu, Nikolas Hejsom.

To je potvrdila i Rusija, koja je apelovala na Savjet bezbjednosti UN da zaustavi njeno širenje.

Hejsom je u Savjetu bezbjednosti UN rekao da je procjena političke misije UN u Avganistanu da se Islamska država još nije učvrstila u toj zemlji, ali da vlada zabrinutost zbog njenog potencijala da ponudi alternativu oko koje se mogu okupiti razne pobunjeničke grupe koje su sada razjedinjene.

Zamjenik ruskog ambasadora u UN, Vladimir Safronkov, naveo je da je Moskva zabrinuta zbog povećane opasnosti od terorizma u Avganistanu i geografske ekspanzije aktivnosti Islamske države kojima se širi radikalni islam, prenosi AP.

Safronkov je, apelujući na Savjet bezbjednosti UN da zaustavi širenje te ekstremističke organizacije, kazao da je Rusija zabrinuta zbog sve češćih izvještaja o pogoršanju situacije u sjevernom Avganistanu, u oblastima koje se graniče sa bivšim sovjetskim republikama koje su i dalje, kako je kazao, prijatelji i saveznici Rusije.

On je rekao da ekstremisti na sjeveru Avganistana, koji je nekada bio mirna oblast, aktivno vrše propagandu i regrutaciju i osnivaju bazu.

“Države u tom regionu sa razlogom su zabrinute za ovakav razvoj događaja. Formiranje još jednog bezbjednog raja za borce i ekstremiste apsolutno je neprihvatljivo”, kazao je Safronkov.

Ambasador Avganistana u UN, Zahid Tanin, saglasio se da ima izvještaja o tome da Islamska država prodire u nove oblasti kao što je Avganistan, ali je rekao da su talibani glavni neprijatelj koji se i dalje bori protiv njegove države.

On je dodao da vjerovatno postoje i “neke fragmentisane grupe ekstremnijih orijentacija”.

Hejsom, Safronkov i Tanin govorili su na otvorenom sastanku na kome je Savjet bezbjednosti UN jednoglasno izglasao produženje mandata misije UN u Avganistanu do 17. marta 2016. godine.

XS
SM
MD
LG