Dostupni linkovi

Ukrajina priprema autonomiju proruskog istoka


Uprkos napetosti duž fronta na istoku Ukrajine, njen predsjednik Petro Porošenko je u ponedjeljak dostavio Skupštini prijedlog zakona o davanju više autonomije većem dijelu teritorije pod vojnom kontrolom proruskih separatista.

Taj tekst koji poslanici treba da razmotre već ove nedjelje, dodjeljuje "specijalan status" toj oblasti, naročito u pogledu upotrebe ruskog jezika i proširenih mogućnosti za saradnju s Rusijom.

Ali, stupio bi na snagu tek pošto bi se održali izbori u skladu s ukrajinskim zakonom i pod nadzorom međunarodnih posmatrača.

Prema prijedlogu tog zakona, sve oružane grupe će morati da polože oružje ili da napuste Ukrajinu, a na istoku će se ponovo uspostaviti distribucija ukrajinskih medija, objavljeno je na sajtu Skupštine.

Taj prijedlog zakona je pripremljen u skladu s novim, "Drugim mirovnim sporazumom iz Minska", potpisanim u tom bjeloruskom gradu 2. februara poslije maratonskih pregovora uz posredovanje francuskog predsjednika Fransoa Olanda i njemačke kancelarke Angele Merkel, a uz učešće šefa ruske države Vladimira Putina, za koga Kijev i Zapad tvrde da naoružava pobunjenike i šalje trupe u Ukrajinu što Moskva poriče uprkos obilju dokaza.

XS
SM
MD
LG