Dostupni linkovi

Posjeta osumnjičenima za ubistvo Njemcova nemoguća


Predsjednik Vijeća za ljudska prava pri kancelariji ruskog predsjednika, Mihail Fedotov izjavio je da mu nije dozvoljno da posjeti uhapšene i osumnjičene za ubistvo ruskog opozicionog lidera Borisa Njemcova.

Fedotov je za Interfax rekao danas (16.marta) da ni njemu niti njegovom kolegi Kirilu Kabanovom nije dozvoljno da posjete petoricu osumnjičenih 13.marta.

On je dodao da niti jednim zvaničnim dokumentom istražitelji nijesu odbrazložili odbijanje njihovog zahtjeva.

Andrej Babuškin je 11.marta, takođe kao član predsjedničkog Vijeća za ljudska prava, isljeđivan od strane ruskog Istražnog komiteta nakon posjete trojici osumnjičenih za ubistvo Njemcova koji se nalaze u pritvoru pred suđenjem.

Babuškin je rekao da je nakon posjete jednom od osumničenih, Zauru Dadajevu zaključio da je na njegovom tijelu bilo tragova mučenja i da sumnja da je njegovo priznaje za učešće u ubistvu iznuđeno mučenjem.

Nakon toga Babuškin je citrao zvaničnike ruskog Istaržnog komiteta koji su mu rekli da više neće moći da posjećuje osmnjičene za ubistvo jer je u međuvremenu postao svjedok.

Boris Njemcov glansi kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina upucan je u blizini Kremlja 27.februara.

Istražni Komitet je za ubistvo uhapsio petoricu osumnjičenih iz nestabilnog regiona Sjeverni Kavkaz, muslimana iz Čečenije i ubistvo doveo u vezu sa islamskim ekstremizmom, što je teorija u koju ne vjeruju ni porodica Borisa Njemcova, niti njegovi advokati, kolege i saradnici, kao ni ostali opzicioni i civilni aktivisti u Rusiji.

XS
SM
MD
LG