Dostupni linkovi

Netanjahu dan pred izbore posjetio istočni Jerusalim


Izraelski premijer Benjamin Netanijahu posetio je pred sutrašnje opšte izbore istočni Jerusalim u nameri da poveća podršku svoju desničarske baze.

On je obišao jevrejski kvart Har Homa, koji Palestinci i međunarodna zajednica smatraju nelegalnim naseljem na okupiranoj palestinskoj zemlji.

Palestinska strana planira da istočni Jerusalim, koji je Izrael osvojio 1967. godine i kasnije anektirao, proglasi glavnim gradom svoje buduće države.

Netanijahu se zarekao da će očuvati jedinstvo Jerusalima "u svim njegovim djelovima" i najavio da će "nastaviti da gradi i utvrđuje" grad kako bi spriječio svaku buduću podjelu, prenio je Associated press.

Kako se navodi, njegov konzervativni Likud zaostaje u ispitivanjima javnog mnjenja za koalicijom Cionistička unija lijevog centra.

Ako sjutrašnji (17.mart)rezultati glasanja pokažu da su ankete bile tačne i dalje se ne može sa sigurnošću predvidjeti da Netanijahu neće četvrti put postati premijer.

Predsjednik Izraela Ruven Rivlin najavio je da će mandat za stvaranje vladajuće koalicije dati onom kandidatu koji ima najviše šanse da ga ispuni, a ne obavezno onome čija partija osvoji najviše poslaničkih mjesta.

Izbori, koji se održavaju dvije godine prije nego što su bili planirani, smatraju se referendumom o Netanijahuu, koji je vladao Izraelom šest godina zaredom. On je i dalje u najboljoj poziciji da sastavi koaliciju, ali kada se odlučio na prijevremene izbore u decembru sigurno nije računao da će put do nje biti tako težak.

To ga je podstaklo da u poslednjih nekoliko dana pred izbore da čitavu seriju intervjua za izraelske medije i upozori da će ljevičarska vlada biti opasna po zemlju, a da je on jedini koji može da se brine kako valja o njenoj bezbjednosti.

"Pobeda Likuda je jedina stvar koja može osigurati nastavak nacionalnog rokovođena i sprečiti osnivanje ljevičarske vlade", rekao je Netanijahu u istočnom Jerusalimu.

Lider Cionstičke unije Isak Hercog obećavao je da će popraviti veze s Palestincima i međunarodnom zajednicom i pobrinuti se za srednju klasu suočenu s visokim troškovima života. On je danas posjetio sjedište partije i upozorio na opasnost od diobe glasova protiv Netanijahua između različitih partija centra.

"Ko god želi Lapida, ko god želi Ješ atid (Ima budućnosti) u vladi mora da glasa za nas. Oni nemaju drugi izbor. Ko god želi promjenu mora da glasa za nas," rekao je Hercog, misleći na Jaira Lapida i njegovu centrističku partiju, koja bi mogla da bude četvrta po snazi u Knesetu.

Lapid do sada nije obećao ulazak ni u jednu koalciju ali on je takođe najavaljivao bolje dane za srednju klasu, tako da se smatra logičnim saveznikom u Hercogovoj koaliciji.

Još jedna partija centra Kulanu mogla bi da ima odlučujuću ulogu u formiranju vladajuće koalicije ali se ne zna kome će prići. Njen lider Moše Kahlon zasnovao je kampanju na ekonomiji ali je nekad bio u Netanijahuovom Likudu.

Od prvih izbora u Izraelu 1949. godine ni jedna partija nije osvojila apsolutnu većinu.

XS
SM
MD
LG