Dostupni linkovi

Kurdi posjeduju dokaze da IS koristi hlor


Kurdski vojni predstavnik general Aziz Vaizi rekao je da ima dokaze da je militantn grupa Islamska država (IS) tri puta upotrijebila hemijsko oružje – hlor.

General je rekao da su njegovi borci u tri navrata bili izloženi hloru i da su ga pripadnici Islamske države koristili u decembru u napadu u oblasti Sinđar.

Osim toga, prema njegovim riječima, hemijsko oružje korišćeno je i u još dva napada u januaru, zapadno od Mosula, uključujući i napad od 23. januara kada je počinjen samoubilački napad kamionom, o kojem su kurdske vlasti obavijestile prošle subote.

Taj napad se dogodio na putu između drugog po veličini iračkog grada Mosula i sirijske granice, dok su kurdski borci, pešmerge, pokušali da zauzmu vitalnu liniju snabdijevanja koju koriste sunitski ekstremisti.

Kurdi su ranije saopštili da je uzorke analizirala nezavisna laboratorija u jednoj državi, koalicionom partneru, čije ime nije navedeno, i da su pronađeni tragovi hlora.

IS se sumnjiči da je koristila hlor u ranijim napadima u Iraku i Siriji.

Savjet za bezbijednost oblasti Kurdistan saopštio je 14. marta da je u samoubilačkom bombaškom napadu na sjeveru Iraka 23. januara korišćen gas hlor, prenio je AP, dodajući da te tvrdnje nije potvrdilo neko nezavisno međunarodno tijelo.

IS, koja kontroliše trećinu oblasti Sirije i Iraka u samoproglašenom kalifatu, nije komentarisala ove tvrdnje.

General Vaizi, zadužen za brigadnu jedinicu kurdskih specijalnih snaga, rekao je danas da vlasti istražuju još dva moguća napada hemijskim oružjem.

Prema njegovim riječima, ta dva napada su počinjena 26. i 28. decembra, ali lokalne vlasti to nijesu htjele odmah da objelodane zbog bojazni da bi nastala panika, prenio je AP.

XS
SM
MD
LG