Dostupni linkovi

Grabar Kitarović:Otvorena za dijalog sa Srbijom


Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da pitanje nestalih, kao i sva otvorena pitanja sa Srbijom treba rješavati putem dijaloga.

"Ohrabrena sam razgovorima sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i potpredsjednikom vlade Ivicom Dačićem", rekla je ona u intervjuu za radio Deutche Welle uoči sutrašnje posjete Berlinu.

Pitanje nestalih je humanitarno pitanje koje se ne smije politizovati, ocijenila je Grbar Kitarović i izrazila nadu da Brisel neće biti mjesto na kojem će se rješavati pitanje nestalih građana hrvatske i srpske nacionalnosti.

"To je bilateralno pitanje koje moramo da rješavamo između nas. Naravno, biće prilike da se o tome razgovara u okviru poglavlja 23 i 24, i zaštite manjina i svih tih pitanja preostalih iz rata koje je potrebno zatvoriti i okrenuti se budućnosti", rekla je hrvatska predsjednica.

Napominjući da su među nestalima i osobe srpske nacionalnosti koji su hrvatski državljani, ona je istakla da je "potraga za njima naša obaveza".

"Priznajemo to, i želimo da sa Srbijom, kroz dijalog, ubrzamo rješavanje tog pitanja. Inače, sva otvorena pitanja sa Srbijom trebalo bi rješavati dijalogom", rekla je Grabar Kitarović.

"A ako to nije moguće, recimo u slučaju granica, onda preko međunarodnih sudova. Ali da to bude konstruktivno i da se ne dižu tenzije s obje strane granice" dodala je ona.

Prema riječima hrvatske predsjednice, sva su se ta pitanja rješavala suviše sporo i to bi trebalo ubrzati.

XS
SM
MD
LG