Dostupni linkovi

Saša Janković:VBA i Ministarstvo prekršili zakone


Odbijanje Vojno bezbjednosne agencije i Ministarstva odbrane da dostave podatke u vezi sa incidentom na Paradi ponosa prvi takav slučaj u sedmogodišnjoj praksi ombudsmana.

To je u svom redovnom godišnjem izveštaju za 2014. godinu naveo zaštitnik građana Saša Janković i dodao da je time narušeno načelo demokratske civilne kontrole službi.

"Odbijanjem VBA i Ministarstva odbrane da dostave tražene podatke i u svemu sarađuju sa ovim organom u postupku kontrole i ostvarivanja njegove preventivne funkcije narušeno je međunarodno priznato načelo demokratske civilne kontrole službi bezbjednosti i prekršeni su zakoni o Zaštitniku građana, o Vojsci Srbije, o osnovama uređenja službi bezbjednosti, o VBA i VOA i o zaštiti uzbunjivača", piše u izvještaju.

U pitanju su dokumenta u vezi sa incidentom na Paradi ponosa prošle godine, u kojem su učestvovali pripadnici Žandarmerije, Vojne policije, brat premijera Srbije i brat gradonačelnika Beograda.

"I u prethodnim izveštajima ukazivano je na povećanu opasnost od (uvek prisutne) politizacije u radu službi bezbednosti koja zbog toga preti", naveo je zaštitnik.

Zaštitnik je dodao da Ministarstvo unutrašnjih poslova primjerno sarađuje sa njim u utvrđivanju i otklanjanju propusta na štetu prava građana i u funkciji Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture.

"Bezbjednosno-informativna agencija (BIA) je u potpunosti sarađivala sa Zaštitnikom građana u postupcima kontrole i prevencije, u potpunosti u skladu sa zakonom i na nivou najboljih evropskih i svetskih praksi", dodao je Janković.

Dosijei tajnih službi iz totalitarnog perioda nisu otvoreni, podsjetio je Janković i dodao da je to nužno radi zadovoljenja pravde za one koji su bili na meti aktivnosti službi zbog svog demokratskog opredeljenja.

XS
SM
MD
LG