Dostupni linkovi

NUNS: Neprofesionalno izvještavanje o padu helikoptera


Nezavisno udruženje novinara Srbije upozorilo je medije zbog izvještavanja o padu vojnog helikoptera u kojem je poginulo sedmoro ljudi.

Oni su istakli da novinari moraju da se pridržavaju osnovnih standarda profesije i izveštavaju istinito, objektivno i nepristrasno, bez obzira na eventualne pritiske.

"Nedopustivo je informisanje građana koje se zasniva na unapred sročenim saopštenjima ili smišljenim scenarijima koji dovode čitaoce, slušaoce, gledaoce u zabludu. Na ovaj način urušava se kredibilitet novinarske profesije i gubi poverenje građana u medije. NUNS izražava duboko žaljenje što pojedini mediji nisu poštovali profesionalne uzuse", navodi se u saopštenju.

NUNS je dodao da je "odgovornost pojedinačna" i da "svaki medij treba da preispita način na koji je izvještavao o rušenju helikoptera", ali da "posebno zabrinjava činjenica da su, u jednom trenutku, do javnosti došle neprovjerene informacije, što je suprotno elementarnim novinarskim obavezama".

"Zloupotreba medija, zarad nečijih interesa, predstavlja najgrublji vid kršenja etičkog kodeksa i narušavanja dostojanstva profesije. Novinari su dužni da, naročito u ovakvim tragičnim situacijama, sa posebnom pažnjom provjere sve podatke i tek onda ih plasiraju u javnost", navodi se u saopštenju NUNS-a.

U padu vojnog helikoptera, koji je prevozio životno ugroženu bebu iz Novog Pazara, 13. marta kod Aerodroma u Beogradu poginulo je sedmoro ljudi.

XS
SM
MD
LG