Dostupni linkovi

Optuženi negira da je spremao terorističke napade u Srbiji


Suđenje grupi koja se sumnjiči za planiranje terorističkih napada, kao i za finansiranje odlazaka više građana Srbije i drugih zemalja u kampove za obuku terorista u Siriji, počelo je danas u Specijalnom sudu u Beogradu.

Suđenje je počelo čitanjem optužnice i iznošenjem odbrane drugooptuženog Seada Plojovića, koji je negirao krivicu.

Na optužnici Tužilaštva za organizovani kriminal su i Abid Podbićanin, Tefik Mujović, Izudin Crnovršanin i Ferat Kasumović.

Prvooptuženi Abid Podbićanin, kao i Tefik Mujović su u bjekstvu, a prema pisanju medija, Podbićanin je u febraru ubijen na ratištu u Siriji.

Iznoseći odbranu, Plojović je, takođe, kazao da je čuo da je Podbićanin poginuo u Siriji.Govoreći o poznanstvu s Podbićaninom, on je naveo da je preuzeo njegove obaveze 2011. godine kao imam u mesdžidu "Furkan", vjerskom objektu u Novom Pazaru.

Dodao je da je Podbićanin oženio njegovu sestru i da je s njima posljednji put imao kontakt preko interneta kada su oni bili u Kairu."Nisam znao da je on u Siriji, čuo sam od braće koja su to pričala u mesdžidu", rekao je Plojović.

Prema njegovim riječima, nije znao da su Podbićanin i Tefik Mujović početkom 2013. uspostavili vezu sa organizacijama koje su Ujedinjene nacije proglasile za terorističke - Islamskom državom i Frontom el Nusra.

Plojović je više puta ponovio da nikoga nije vrbovao da ide da ratuje u Siriji i da je "običan musliman", koji je kao imam mesdžida "Furkan" bio zadužen za molitvu i održavanje reda i mira.

"Organizovao sam molitve, jer sam bolje poznavao Kuran od drugih, a ko
gdje ide poslije molitve, da li u Ameriku ili Siriju, na kafu ili u džihad, ja to nisam znao", kazao je Plojović.

Negirao je i navode optužnice da je sakupljao sredstva kako bi se finansirala obuka i put za Siriju, naglasivši da je novac u vidu dobrovoljnih priloga, sakupljan za zakup i režije za mesdžid "Furkan" ili kurban.

Prema optužnici, u prostorije mesdžida "Furkan" u Novom Pazaru dolazili su pojedinci iz Srbije i inostranstva, kako bi se odmorili i nastavili put ka Siriji.

Prema navodima optužnice, Podbićanin, Mujović, Crnovršanin i Kasumović su se u Siriji pridružili oružanom delu Islamske države, a Podbićanin je čak i komandovao jednom jedinicom.

XS
SM
MD
LG