Dostupni linkovi

Pusić:SPP bi mogao stupiti na snagu na proljeće


Ministrica vanjskih poslova Hrvatske Vesna Pusić rekla je da bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa BiH mogao stupiti na snagu ovog proljeća.

"Kriterijumi se moraju poštovati i ispunjavati, ali i definisati tako da zemlja može napredovati, što je naš cilj i toga ćemo se vrlo čvrsto držati u ovom i svakom drugom slučaju. Čak i tamo gdje smo mi bili ključni u pokretanju postupka s mrtve tačke", navela je Pusić.

Upitana da li se novi pristup EU prema BiH kosi sa deklaracijom Hrvatskog narodnog sabora, koji je zatražio federalizaciju BiH, Pusićeva je odgovorila da za to nema prostora u novom pristupu.

"Novi pristup ide prema BiH kao evropskoj zemlji, koju treba izvući iz ovog unutrašnjeg vječnog preispitivanja. Svako ko želi dobro Bošnjacima, Hrvatima i Srbima u BiH zna da je evropski put ono što toj zemlji može osigurati napredak", dodala je Pusićeva.

Savjet za spoljne poslove EU podržao je danas stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa BiH, saopšteno je iz Brisela.

Savjet u obrazloženju navodi da su ispunjeni neophodni uslovi koje je BiH preuzela u vezi sa zaključcima od 15. decembra prošle godine.

XS
SM
MD
LG