Dostupni linkovi

Tikrit: Prekid vatre zbog civila


Ministar unutrašnjih poslova Iraka Muhamed Salem al-Gaban rekao je da je ofanziva protiv džihadista Islamske države (IS) u Tikritu privremeno zaustavljena.

Prema njegovim riječima to je urađeno kako bi se civilima omogućilo da napuste rodni grad nekadašnjeg iračkog predsjednika Sadama Huseina.

Gaban je rekao da je ofanziva ponovnog zauzimanja Tikrita, koja je počela ranije ovog mjeseca, ispunila 90 odsto ciljeva i da su džihadisti gurnuti u manji dio centra grada, prenio je AP.

Prema njegovim rečima, ekstremisti IS su minirali zgrade u centralnom dijelu grada, a iračke snage, potpomognute šiitskim milicijama i iranskim savjetnicima, usporile su ofanzivu da bi smanjili sopstvene gubitke, zaštitili infrastrukturu i omogućili civilima da napuste mesto.

Ministar koji je dao izjavu danas iz susjednog grada Samare, nije saopštio nikakav vremenski rok za nastavak ofanzive, rekavši da će o tome odlučiti komandanti na terenu.

U jučerašnjim sukobima u gradu potpuno je uništen grob svrgnutog iračkog lidera Sadama Huseina koji je rodom iz Tikrita.

XS
SM
MD
LG