Dostupni linkovi

Hag odbio zahtjev Hadžića za puštanje na slobodu


Haški tribunal odbio je zahtjev Gorana Hadžića za privremeno puštanje na slobodu zbog liječenja u Srbiji pošto mu je dijagnostikovan rak.

Hadžiću je u novembru dijagnostikovan tumor mozga u finalnoj fazi.

Odbrana je zatražila da bivši predsjednik Republike Srpske Krajine bude privremeno pušten na slobodu na 12 ili više sedmica radi terapije na Onkološkom institutu Vojvodine.

U zahtjevu je napomenuto da je Srbija pružila garancije, te da ne postoji opasnost od bjekstva pošto bi optuženi, bez ljekarske nege, sebi dodatno skratio život.

Tužilaštvo se usprotivilo zahtjevu odbrane, navevši, između ostalog, da se Hadžić nije dobrovoljno predao Tribunalu i da je sedam godina bio u bjekstvu.

Sudsko vijeće je, kako je navedeno u odluci od 13. marta, odbacilo Hadžićev zahtjev pošto je, na osnovu mišljenja eksperata, zaključilo da optuženi ima svu potrebnu i adekvatnu njegu u Hagu, gdje je pod ljekarskim nadzorom.

Hadžić je pred Haškim tribunalom optužen za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine.

Uhapšen je u julu 2011. godine na Fruškoj gori i izručen Tribunalu, gdje se prilikom prvog pojavljivanja pred sudom izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

Suđenje mu je počelo 16. oktobra 2012, a tužilaštvo je 9. aprila prošle godine završilo iznošenje dokaza. Izvođenje dokaza odbrane počelo je u julu.

XS
SM
MD
LG