Dostupni linkovi

Crnogorsko Specijalno tužilaštvo biće formirano u junu


Šefica radne grupe za 23. pregovaračko poglavlje, u pregovorima Crne Gore sa EU Branka Lakočević, rekla je da očekuje da će specijalno državno tužilaštvo početi sa radom u junu, kako je to i predviđeno adaptiranim akcionim planom za to poglavlje.

Lakočević je rekla da formiranje specijalnog tužilaštva ne prati samo zakonodavna aktivnost, već i reorganizacija ostalih organa kako bi se njihov sastav prilagodio potrebama rada i saradnje sa specijalnim tužilaštvom.

"Time se uspostavlja temeljan sistem saradnje državnih organa u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala", kazala je Lakočević u intervju listu Pobjeda.

Ona je kazala da je Ministarstvo pravde akcionim planom predvidjelo sve aktivnosti da bi specijalno državno tužilaštvo moglo u junu da počne sa radom u punom kapacitetu.

"Potrebno je donijeti odluku o potrebnom broju državnih tužilaca, uključujući i specijalne tužioce, objaviti javni oglas za izbor glavnog specijalnog tužioca i specijalnih tužilaca i sprovesti proceduru izbora", rekla je Lakočević.

Potrebno je, kaže ona, izvršiti preuzimanje predmeta kao i poslova, zaposlenih, opreme, sredstva i službenu dokumentaciju.

"Sve rokove smo planirali u saradnji sa kolegama iz Državnog tužilaštva, tako da očekujem da neće biti kašnjenja sa realizacijom planiranih mjera i aktivnosti", kazala je Lakočević.

XS
SM
MD
LG