Dostupni linkovi

Ministar Lončar: Beba morala u veći medicinski centar


Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da je helikopter Vojske Srbije krenuo ka Beogradu jer je beba morala da dobije pomoć u većem zdravstvenom centru.

Kako je Lončar objasnio, gostujući u jutarnjem dnevniku RTS-a, nadležni ljekari su procijenili da nema dovoljno vremena da se životno ugrožena beba preveze drumom preko Kopaonika.

"Naše je bilo da organizujemo, kada se nadležni dogovore gdje će biti slijetanje, da sačeka medicinska ekipa i sanitet. Da li bi to bio Niš, Kragujevac ili Beograd odluka je koja zavisi od više faktora. Njihova procjena je bila da je dijete, koje je staro pet dana i teško tri kilograma, životno ugroženo i da pomoć mora da mu se pruži u većem centru gdje ima adekvatnih uslova i kadra za takvo oboljenje", istakao je Lončar.

Prilikom pada helikoptera Mi-17 Vojske Srbije u petak u 22 sata u blizini aerodroma "Nikola Tesla" poginulo je sedam osoba - pored posade VS, ljekar Dževad Ljajić, anestetičar Miroslav Veselinović i beba iz porodice Ademović iz Novog Pazara.

Posada helikoptera pošla je u spasavanje bebe koja se nalazila u sanitetskom vozilu, blokiranom zbog odrona na Ibarskoj magistrali kod Raške.

Sletjeli su u kasarni u Raškoj, gdje se vozilo sa bebom u inkubatoru ipak probilo nakon što je djelimično raskrčen put. U Mi-17, u pratnji ljekara Ljajića i anestetičara Veselinovića, unijeta je beba u inkubatoru, sa manjim zalihama kiseonika. Poletjeli su prema Beogradu, gdje je u Institutu za majku i dijete trebalo zbrinuti dete.

U međuvremenu je došlo do pogoršanja vremena. Letjelica se srušila u blizini beogradskog civilnog aerodroma.

XS
SM
MD
LG