Dostupni linkovi

Tusk: Sankcije Rusiji moraju da ostanu


Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk zatražio je da sankcije Rusiji ostanu kao pritisak na ruskog predsednika Vladimira Putina. On je naveo da sankcije moraju da ostanu dok se ne primeni sporazum iz Minska i Ukrajina ne povrati kontrolu nad svojom granicom sa Rusijom.

"Apsolutno je jasno da sporazum iz Minska ima smisla samo pod uslovom da se primeni potpuno, uključujući tu i punu kontrolu Kijeva nad granicom istočne Ukrajine s Rusijom. A to nije moguće bez održavanja pritiska na Rusiju. Kada čujem da moramo da verujemo u dobru volju predsednika Putina ili separatista, znam da imam posla ili sa naivnošću ili s licemerjem", kazao je Tusk u intervjuu koji danas objavljuje poljska Gazeta viborča.

Bivši premijer Poljske naglasio je da sporazum iz Minska nije možda povod za entuzijazam i da se primirje kršilo hiljadu puta, ali da gine manje ljudi i da je taj sporazum uz posredovanje Nemačke i Francuske prvi realan pokušaj da se izbegne širi sukob.

"Ako želimo da pomognemo Angeli Merkel i Fransoa Olandu u njihovim naporima, moramo u najmanju ruku da očuvamo sadašnje sankcije sve do ispunjenje odredbi iz Minska. Sankcije ne mogu da budu ukinute pre no što Kijev povrati kontrolu nad granicama. Minsk daje plan koraka do kraja ove godine. Ukoliko na kraju godine Ukrajina bude kontrolisala granice biće jasno da je na dobrom putu i ispunjavanje ostalih odredbi tog sporazuma", rekao je Tusk.

Predsednik Evropskog saveta upozorio je da su sankcije protiv Rusije takođe bitan element zajedničke transatlantske politike i da mu je predsednik SAD Barak Obama, iako ne spada u jastrebove u Beloj kući, preneo jasnu poruku - ukoliko u junu EU ne produži sankcije, to će biti izuzetno kritičan momenat za odnose SAD i EU.

"Za Amerikance je neprihvatljivo da se angažuju u problem Ukrajine više od Evrope... Jasna poruka je sledeća: održavanje sadašnjih sankcija sve do potpune primene sporazuma iz Minska Amerikancima je dovoljno da imaju osećaj da smo i dalje zajedno" rekao je Tusk.

XS
SM
MD
LG