Dostupni linkovi

Beograd: Suđenje optuženima za terorizam


Pred Specijalnim sudom u Beogradu u ponedeljak počinje suđenje grupi koja se sumnjiči za planiranje terorističkih napada, kao i za finansiranje odlazaka više građana Srbije u kampove za obuku u Siriji.

Na optužnici se nalaze Abid Podbićanin, Sead Plojović, Tefik Mujović i Izudin Crnovršanin iz Novog Pazara, kao i Ferat Kasumović iz Beograda.

Podbićanin i Mujović su u bekstvu, dok su ostali članovi grupe uhapšeni u oktobru 2014. godine.

Podbićanin i Mujović se optužnicom Tužilaštva za organizovani kriminal terete da su početkom 2013. godine uspostavili vezu sa organizacijama koje su Ujedinjene nacije proglasile za terorističke organizacije “Islamska država Iraka i Šama” i “Front el Nusra”.

Oni su se potom udružili s Plojovićem i Crnovršaninom i od istomišljenika u Srbiji i drugim zemljama prikupljali novac i finansirali odlazak više građana Srbije i drugih zemalja u kampove za terorističku obuku u Siriji, a potom na ratište.

Prema optužnici, u prostorijama mesdžida "Furkan", u Novom Pazaru, dolazili su pojedinci iz Srbije i inostranstva, kako bi se odmorili i nastavili put ka Siriji.

Mujović je u Istanbulu dočekivao pristigle iz Srbije, odakle je organizovao njihovo prebacivanje do kampova za terorističku obuku na severu Sirije, dok je Podbićanin u gradu Ažazu, u Siriji, organizovao prihvat, smeštaj i vojnu obuku pridošlica.

Prema navodima optužnice Podbićanin, Mujović, Crnovršanin i Kasumović su se u Siriji pridružili oružanom delu udruženja IDIŠ, dok je Podbićanin i komandovao jednom jedinicom.

Mujoviću je optužnicom stavljeno na teret podsticanje terorističkih dela, jer je putem Fejsbuka postavio niz sadržaja kojima se veliča Islamska država Iraka i Šamai poziva na samoubilačke akcije u Sandžaku, Beogradu i Rimu.

Suđenje počinje u ponedeljak u sudnici Specijalnog suda u Centralnom zatvoru u Beogradu.

XS
SM
MD
LG