Dostupni linkovi

Španija: Protesti zbog politike vlade prema abortusu


Više hiljada Španaca izašlo je danas na ulice Madrida kako bi upozorili vlasti da će ih odluka da odustanu od planova za zabranu abortusa koštati glasova konzervativaca na ovogodišnjim opštim izborima.

Mašući bijelim zastavama, demonstranti koji su stigli iz raznih krajeva Španije, marširali su ulicama Madrida i okupili se nedaleko od ulaza u park "Retiro".

Španski premijer Marijano Rahoj obećao je prije izbora 2011. godine da će pooštriti zakone o abortusu, ali je odustao od toga u septembru prošle godine zbog nesuglasica unutar njegove Narodne partije (PP).

Reformom zakona bilo bi okončano pravo žena da slobodno biraju abortus do 14 sedmica trudnoće što je standardno u većem dijelu Evrope.

Rahojeva Vlada je tokom proteklog mjeseca iznijela prijedlog nove reforme prema kojoj bi djevojčice od 16 i 17 godina morale da imaju saglasnost roditelja za abortus. Međutim, taj prijedlog nije naišao na odobravanje aktivista pokreta "Za život", koji smatraju da to nije dovoljno.

Pojedini glasači zaprijetili su da će na opštim izborima glasati protiv Rahoja i dati svoj glas dati strankama kao što je "Voks", koja se odvojila od PP 2014. godine.

XS
SM
MD
LG