Dostupni linkovi

London: Otkriven spomenik Mahatmi Gandiju


U centralnom dijelu Londona danas je otkriven spomenik lideru indijske nezavisnosti Mahatmi Gandiju.

Analitičari navode da je ironija u tome da se spomenik nalazi u neposrednoj blizini monumenta bivšem britanskom premijeru Vinstonu Čerčilu, koji je pokušavao da omete sticanje nezavisnosti Indije i prezirao Gandija i njegove ciljeve.

Čerčil je Gandija nazivao pogrdnim imenima kao što su fakir, koji poluobučen ulazi u palatu tadašnjeg predstavnika britanske vlasti.

Indijski ministar finansija Arun Džatli otkrio je statutu okrenutu prema britanskom parlamentu, čime je obilježeno 100 godina od Gandijevog povratka u Indiju iz Južnoafričke Republike kako bi počeo borbu za samoupravu.

Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je da je spomenik "proslava posebnog prijateljstva između najstarije i najveće demokratije".

Autor bronzane statue Gandija je britanski skulptor Fili Džekson. Spomenik je napravljen na osnovu fotografije na kojoj Gandi stoji ispred kancelarije britanskog premijera 1931. godine.

Na londonskom trgu su uglavnom spomenici bivšim britanskim premijerima, ali Gandi se nalazi u blizini spomenika bivšem američkom predsjedniku Abrahamu Linkolnu i južnoafričkom predsjedniku Nelsonu Mendeli.

XS
SM
MD
LG