Dostupni linkovi

Ćavar: Učinili sve da Moneyval ne sankcionira BiH


Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar kazao je da je izmjene i dopune Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, u dijelu koji se odnosi na finansiranje terorističkih aktivnosti, potrebno prevesti na engleski jezik i proslijediti Moneyval komitetu, koji će procijeniti da li su u skladu s preporukama ovog tijela Vijeća Evrope, čime bi se otklonila prijetnja od stavljanja BiH na "sivu listu" nekooperativnih zemlja.

Ćavar u izjavi za Fenu ističe da je Ministarstvo sigurnosti BiH prošlo istu proceduru, s obzirom da su ranije završili obaveze iz nadležnosti ove institucije, izmjenom Zakona o spriječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Prema njegovim riječima, teško je prognozirati kakva će biti konačna odluka Moneyvala.

"Po svim pokazateljima, nedavne izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH bi trebale da budu dovoljne da se otkloni opasnost koja nam već duže vrijeme prijeti od stavljanja na "sivu listu“. Pored toga, učinili smo sve da uvjerimo Moneyval komitet da ne zaslužujemo da budemo sankcionirani, jer imamo solidne zakone i vidljive rezultate u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, koji su ovim izmjenama dodatno poboljšani", kaže Ćavar.

Podsjećamo, Moneyval komitet je na posljednjem zasjedanju dao posljednji rok BiH da do Plenarnog sastanka 13. aprila ove godine, usvoji izmjene i dopune Krivičnog zakona, kojim se otklanjaju ranije uočeni nedostaci, a najmanje u dijelu koji se odnosi na finansiranje terorističkih aktivnosti.

XS
SM
MD
LG